Terug naar overzicht

De Mercuur: een sterk staaltje metaalbewerking en sociaal ondernemen!

Al sinds 1952 laten ze bij De Mercuur Metal Spinning & Pressing in Amsterdam een sterk staaltje metaalbewerking zien: van forceren en dieptrekken tot 3D lasersnijden. Hoe zorg je dat een bedrijf al zo lang succesvol is? Goede medewerkers natuurlijk! De Mercuur heeft dankzij Pantar vijf medewerkers in huis, die met een klein beetje hulp en begeleiding van grote waarde zijn voor het bedrijf.

De Mercuur: een sterk staaltje metaalbewerking en sociaal ondernemen!

De samenwerking tussen De Mercuur en Pantar, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt, is niet geheel toevallig. Tot 2013 waren de bedrijven namelijk tegenover elkaar gevestigd. Al sinds 2008 zijn er mensen onder de vlag van Pantar werkzaam bij de Mercuur. In het hele team van dertig medewerkers zijn er vijftien werkzaam via Pantar.

Medewerkers die vanuit Pantar bij De Mercuur terecht zijn gekomen hebben allerlei taken. De een houdt de werkplaats netjes, de ander helpt bij het verpakken en stickeren van orders, of het in elkaar zetten van producten. Maar er zijn ook vijf Pantar-medewerkers die achter de knoppen van de machines staan! “Je merkt dat deze mensen plezier hebben in het werk en zich hier prettig voelen. Dat geeft op een bepaalde manier echt kleur aan de werkdag”, zegt directeur en eigenaar Arjan Klomp.

Inclusief werkgeverschap

De medewerkers van Pantar hebben wat meer begeleiding nodig, maar daarvoor heeft De Mercuur een buddy-systeem. Zo kan een collega ze altijd op weg helpen. Klomp: “Dat gaat goed en je ziet ook dat iedereen zo onderdeel wordt van het team.” Toch geeft Klomp ook aan dat het bieden van extra aandacht soms best een opgave kan zijn, zeker als je het vanuit je eigen bedrijf moet regelen. Daarop bedacht hij SocioPack: een overkoepelend bedrijf waaraan meerdere bedrijven incidenteel werk kunnen uitbesteden. Dat werk wordt dan uitgevoerd, onder toeziend oog van een begeleider van Pantar.

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft grote voordelen’

En dat wordt opgemerkt! Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft volgens Klomp dan ook grote voordelen. “Je straalt positiviteit uit als bedrijf en dat levert ook klanten op.” Maar ook in de workflow zijn de medewerkers van Pantar erg belangrijk: “Er zijn genoeg repeterende werkzaamheden binnen het bedrijf die de mensen van Pantar graag uitvoeren. Wanneer je op de reguliere arbeidsmarkt op zoek gaat naar mensen die deze taken moeten uitvoeren, vind je ze vaak niet.” Klomp: “Het is heel mooi om mensen structuur in hun leven te bieden op een plek die fijn voor ze voelt. Er is ook weinig personeelsverloop, dat bewijst dat ze het naar hun zin hebben.”

Aan ondernemers die overwegen ook met Pantar-medewerkers in zee te gaan geeft hij de tip: “Zorg voor een sociaal veilige omgeving en geef je medewerkers een waardige, passende functie. Leg ze geen druk op en neem ze op in je team, dan kun je zomaar hele fijne collega’s in huis halen. Ga gewoon in gesprek over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Dat kan al op een heel laagdrempelige manier.”


Wil je ook lid worden?

Wij streven ernaar om minimaal één netwerkbijeenkomst per maand te organiseren. Deze zijn voor onze leden gratis toegankelijk. Naast netwerkbijeenkomsten, groeiborrels en kennissessies, staan bedrijfsbezoeken, inspiratie- of zakenreizen en eindejaars- of nieuwjaarsrecepties zeker op de agenda. Meld je snel aan via onderstaande button zodat je de eerstvolgende bijeenkomst ook aanwezig kunt zijn.,

Bekijk de event kalender op deze website!

Lid worden

Contact

E-mail naar info@mkbmetropoolamsterdam.nl of bel naar (020) 448 67 20.