Terug naar overzicht

Eigenaars avondwinkels kunnen opgelucht ademhalen: lotingssysteem nachtontheffingen van de baan

Goed nieuws voor Amsterdamse avondwinkels. Zij behouden hun nachtontheffing. Het plan van wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken) om met een lotingssysteem te gaan werken is daarmee van de baan.

Eigenaars avondwinkels kunnen opgelucht ademhalen: lotingssysteem nachtontheffingen van de baan

Mbarki schreef afgelopen maand in een brief aan de gemeenteraad dat de noodzaak voor een lotingssysteem er niet meer is. Hij verwacht namelijk dat er minder aanvragen zijn voor nieuwe ontheffingen voor nachtverkoop en dat de komende jaren mogelijk meer bedrijven ermee zullen stoppen. “Dit zal per saldo leiden tot een verdere afname van het aantal avondwinkels in de stad”, stelt de wethouder. Daarmee vervalt volgens hem de noodzaak om het aantal ontheffingen voor nachtverkoop af te laten hangen van het aantal inwoners in een stadsdeel, om daarmee de leefbaarheid daar te bewaken.

Het schrappen van een maximaal aantal ontheffingen betekent dat ondernemers in principe vrij zijn een avondwinkel te beginnen. Ook de duur van bestaande ontheffingen blijft daarmee onbeperkt. “Maar”, laat Mbarki weten, “mocht het tegen de huidige verwachtingen in toch zo zijn dat het aantal avondwinkels toeneemt en dit negatieve gevolgen heeft voor de leefbaarheid in buurten, dan is het op dat moment wellicht nodig dit besluit te heroverwegen en alsnog over te gaan op een vergunningensysteem met loting.”

Perspectief

MKB-Amsterdam is blij met het besluit van de wethouder. Voorzitter Achmed Baâdoud: “Ik wil hiermee een compliment geven aan de wethouder Sofyan Mabarki dat hij er van af ziet. Dat is een goed signaal. Hiermee krijgen eigenaren van avondwinkels het perspectief wat ze nodig hadden. Dit neemt veel onzekerheid bij hen weg en dat is nodig om goed te kunnen ondernemen.”

Wil je ook lid worden?

Wij streven ernaar om minimaal één netwerkbijeenkomst per maand te organiseren. Deze zijn voor onze leden gratis toegankelijk. Naast netwerkbijeenkomsten, groeiborrels en kennissessies, staan bedrijfsbezoeken, inspiratie- of zakenreizen en eindejaars- of nieuwjaarsrecepties zeker op de agenda. Meld je snel aan via onderstaande button zodat je de eerstvolgende bijeenkomst ook aanwezig kunt zijn.,

Bekijk de event kalender op deze website!

Lid worden

Contact

E-mail naar info@mkbmetropoolamsterdam.nl of bel naar (020) 448 67 20.