Terug naar overzicht

MKB-Metropool Amsterdam maakt zich zorgen om verdwijnen P+R-Touringcarlocatie Zeeburgereiland

MKB-Metropool Amsterdam luidt de noodklok over het geplande verdwijnen van de P+R-touringcarlocatie op het Zeeburgereiland. Deze locatie speelt een cruciale rol in de bereikbaarheid van Amsterdam voor touringcars, één van de meest efficiënte en milieuvriendelijke vormen van vervoer voor toeristen. Het wegvallen van deze faciliteit, zonder een aangeboden alternatief, heeft grote gevolgen voor zowel de toeristische sector als de ondernemers in de stad.

MKB-Metropool Amsterdam maakt zich zorgen om verdwijnen  P+R-Touringcarlocatie Zeeburgereiland

Guido Frankfurther, vice-voorzitter van MKB-Amsterdam en tevens directeur van Stichting Welkom Amsterdam, heeft in een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam zijn ernstige zorgen geuit over deze ontwikkeling. Hij schrijft verrast te zijn over het nieuws: “De stichting en de gehele branche voelen zich erg overvallen door dit, voor ons gevoel, terloops gemelde nieuws.” Dat er momenteel geen sprake is van een vervangende faciliteit, maakt de situatie volgens Frankfurther nog vele malen zorgwekkender.

De touringcarbranche is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van bufferplaatsen, touringcarhalteerplaatsen en parkeerplaatsen. Deze voorzieningen vormen samen een systeem dat essentieel is voor de ‘just in time’-haltering van touringcars in het Centrum van Amsterdam. Frankfurther benadrukt dat het ontbreken van een vervangende parkeerlocatie grote problemen kan veroorzaken: “Het is immers ook in uw belang [college van B&W, red.] dat de touringcarchauffeurs, die één tot enkele uren moeten wachten totdat ze hun groep weer kunnen ophalen aan de rand van het Centrum, niet her en der in de stad gaan parkeren op plaatsen die hier niet voor bedoeld zijn en/of waar het niet wenselijk is.”

In de brief doet Stichting Welkom Amsterdam, ondersteund door onder andere MKB-Metropool Amsterdam, een dringend beroep op de gemeente om geen onomkeerbare stappen te zetten zonder dat er een alternatief is gerealiseerd binnen een redelijke afstand van het Centrum. Een tijdelijke oplossing, zelfs voor enkele jaren, zou volgens Frankfurther al een belangrijke stap in de goede richting zijn.

“Het is ook in het belang van de gemeente om te voorkomen dat touringcarchauffeurs her en der in de stad moeten halteren op plekken die daar niet voor zijn bedoeld”, voegt hij toe. Hij roept de gemeente op om samen met de betrokken partijen tot een werkbare oplossing te komen. “Wij denken graag met u mee, zoals we dat over alle mogelijke touringcar-gerelateerde zaken sinds jaar en dag al doen. Aaarzelt u dus niet om ons ook in dit alarmerende dossier te betrekken.”

MKB-Metropool Amsterdam zal de situatie rondom de P+R-touringcarlocatie op het Zeeburgereiland nauwlettend blijven volgen en zich uiteraard blijven inzetten voor een oplossing die zowel de toeristische sector als de ondernemers ten goede komt.

Wil je ook lid worden?

Wij streven ernaar om minimaal één netwerkbijeenkomst per maand te organiseren. Deze zijn voor onze leden gratis toegankelijk. Naast netwerkbijeenkomsten, groeiborrels en kennissessies, staan bedrijfsbezoeken, inspiratie- of zakenreizen en eindejaars- of nieuwjaarsrecepties zeker op de agenda. Meld je snel aan via onderstaande button zodat je de eerstvolgende bijeenkomst ook aanwezig kunt zijn.,

Bekijk de event kalender op deze website!

Lid worden

Contact

E-mail naar info@mkbmetropoolamsterdam.nl of bel naar (020) 448 67 20.