Van ijsthee tot bier en van granola tot pasta: Wilder Land maakt allerlei overheerlijke producten. Boeren brengen hun oogst naar het bedrijf en dan kan het productieproces beginnen. Zo versnijdt en droogt het bedrijf zelf kruiden en worden alle producten onder eigen dak gemaakt. Ook het verpakken en verzenden van de producten doet Wilder Land helemaal zelf.
Om dat voor elkaar te krijgen verzamelden oprichters Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt een team van vijf mensen in vaste dienst, aangevuld door zo’n vijf tot tien medewerkers van Pantar, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt. Het verwerkingsproces is opgedeeld in kleine, makkelijk uitvoerbare stapjes. Iedere Pantar-medewerker richt zich op één vaste taak per dag, en dat werkt heel goed. “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”, vindt Westerwoudt.
Voorstander van lokale keten
De samenwerking met Pantar was voor Wilder Land een gouden zet. “Het is heel pragmatisch”, zo omschrijft Westerwoudt het. “Als wij een grote order krijgen en daar extra handjes voor nodig hebben, dan organiseert Pantar dat.” Bovendien past het bij de visie van Wilder Land om lokaal extra werkgelegenheid te creëren. “We zijn voorstander van een lokale keten, bijvoorbeeld met onze lokale leveranciers. Daar past bij dat we ook lokaal medewerkers werven. En dat dit deels ook nog mensen zijn die over het algemeen wat moeilijker aan werk komen, is helemaal mooi meegenomen.”